Prelasti - aluskate pelti- ja tiilikatoille

Prelasti on kestävä EPDM-aluskate pelti- ja tiilikatoille. Tuotetta on kolmea paksuutta: 1,2 mm, 1,3 mm ja 1,5 mm.

Miksi Prelasti?

  • Valmistetaan mittatilaustyönä
  • Nopea, helppo ja varma asennus
  • Kestää hyvin UV-säteilyä
  • Elastisuus > 300 %
  • Laaja lämpötila-alue (-40...+150 °C)
  • Asennus ilman tulityötä (turvallinen asentaa)
  • Ympäristöä säästävä
  • Odotettavissa oleva käyttöikä yli 50 vuotta

Tuotteet valmistetaan yleensä mittatilaustyönä

Prelasti-kermit valmistetaan yleensä tarkasti mittojen mukaan. Valmistusolosuhteet ovat ihanteelliset, mm. lämpötila on säädelty. Tämä takaa valmistusprosessin tehokkuuden ja varmistaa laadun. Esivalmistuksen ansiosta asennusaika lyhenee huomattavasti. Kermit voidaan muotoilla kolmiulotteisesti, jolloin kaikki yksityiskohdat, kulmat ja nurkat ovat valmiina kermissä. Esivalmistetut kermit säästävät aikaa ja ovat helppoja asentaa.

Suomessa varastoimme 1,7 x 25 mm rullatuotteita. Ruotsin tehtaalta on tilattavissa useita vakiokokoja, ks. Tuotetiedot.

Ympäristöä säästävä

Prelastin ympäristövaikutukset ovat hyvin vähäiset sekä tuotannon että käytön aikana. Kermeistä ei vapaudu mitään myrkyllisiä yhdisteitä, joten sadevesivalumia voi huoletta käyttää kasteluun. Prelasti EPDM on myös täysin kierrätettävää. Uusimpien tekniikoiden avulla voimme erotella aineosat ja käyttää niitä seoksena uusien kermien valmistuksessa. Hollantilainen NIBE-tutkimuslaitos on arvioinut, että EPDM-kateaineet ovat kestävän kehityksen kannalta paras ratkaisu tasakattoihin. Arvioinnissa otettiin huomion sekä mekaanisesti kiinnitetyn että liimatun katon kaikki varjokustannukset. Kummallakin kiinnitysmenetelmällä EPDM:n ympäristövaikutukset olivat vähäisimmät. Sen vuoksi EPDM on luokiteltu ympäristöä säästävimmäksi tuotteeksi. Tämä vaikutus määritetään elinkaarianalyysin perusteella. EPDM jättää perinteiset kateaineet kauas taakseen.

Asennus

Alustaksi soveltuu säänkestävä, pontattu rakennuslevy, esim. havuvaneri. Alustan tulee olla tasainen ja sileä, eikä siinä saa olla teräviä reunoja tai tikkuja, jotka voisivat vahingoittaa kumikermiä.

Prelasti-tuotteet avataan etukäteen oikenemaan ja näin vältetään tuotteen poimuuntuminen ja rypyt saumakohdissa. Oikenemisen vaatima aika riippuu lämpötilasta (kesällä noin 30 min).

Asennuslämpötilan tulee olla vähintään +5 °C.


Mekaaninen kiinnitys

Saumattavien pintojen tulee olla kuivia, puhtaita ja rasvattomia. Mikäli pinnoilla on epäpuhtauksia, ne tulee puhdistaa Cleaning wash 9700 -puhdistusaineella.

Saumat limitetään n. 50 mm, alempi kermi kiinnitetään mekaanisesti ruuviprikalla IWF-B40-5,2xL (SFS Intec Oy) tai vastaava. Sen jälkeen
ja tiivistetään järjestelmään kuuluvalla butyyliteipillä. Butyyliteippi painetaan kevyesti alempana olevan kaistan saumakohtaan ja teipin suojanauha poistetaan. Seuraava kaista painetaan kiinni teippiin ja kiinnitys varmistetaan silikonitelalla painaen. Tämän jälkeen liitoksen reunaan levitetään tiivistysmassaa 5590 ja suljetaan reuna silikonitelalla painaen.

Kiinnikkeiden määrä: rakennesuunnitelman mukaisesti.

 

Prelasti-sauma

Saumassa punainen on butyyliteippi, sininen Sealant 5590 -tiivistysmassa.

Mikäli työ keskeytyy, tulee vapaa reuna taittaa vuodan päälle, jotta saumattava reuna on suojassa auringonvalolta.
Pinnan hapettuminen auringon valon vaikutuksesta on EPDM:lle ominainen ilmiö, ja se suojaa materiaalia UV-säteilyltä. Asennustyössä tulee huomioida, että saumakohdassa hapettumaan päässyt pinta heikentää butyyliteipin tartuntaa. Mikäli sauma-alueen pinta ehtii hapettua, tulee pintaa hioa varovasti ja poistaa syntynyt hiontapöly huolellisesti ennen saumaamista. Tarvittaessa puhdistus Cleaning Wash -puhdistusaineella.


Raitaliimaus

Prelasti-kermi voidaan liimata kiinni alustaan, esimerkiksi betoniin, teräkseen, puuhun, sopivaan eristeeseen tai bitumikattoon, erityyppisillä (ympäristöä säästävillä) liimoilla. Liimattavan alustan pinnan on oltava puhdas ja kuiva eikä siinä saa olla irtolikaa. Tarkista aina etukäteen, soveltuuko alusta liimaamiseen.