Katon huolto ja hoito

Tarkasta bitumikaton kunto ja puhdista katto roskista vähintään kahdesti vuodessa. Jos havaitset katollasi vuotoriskejä, huolehdi niiden korjaamisesta mahdollisimman pian. Näin kattosi pysyy vuosikymmeniä hyvässä kunnossa.

Kun tarkastat kattoasi, huolehdi, että katolla liikkuminen on turvallista. Tarkista samalla, että räystäskourut ja syöksyputket sekä kattotikkaat ja kulkusillat ovat kunnossa.

Katon kunnon tarkastaminen

Suositeltavat katon kunnon tarkastusajankohdat ovat keväällä lumen sulamisen jälkeen ja syksyllä lehtien pudottua puista.

  • Harjaa roskat ja lehdet alas
  • Poista sammaleet ja muu kasvusto
  • Tyhjennä sadevesikourut
  • Tarkasta vesikatteen kunto – tutki erityisen tarkasti katteen saumat ja läpivientien ylösnostojen liitokset

Mikäli kattosi on niin sammaloitunut, ettei se lähde puhtaaksi harjaamalla, käytä bitumikatolle soveltuvaa sammalenpoistoainetta.

Korkeammalla olevilta katoilta tai puista putoavat jääpalat ja -puikot, kuivat oksat yms. katolle putoavat kovat esineet saattavat vaurioittaa kattoa. Jos katteessa, sen saumoissa tai läpivienneissä on puutteita, korjaa ne mahdollisimman pian.

Runsaslumisina talvina katon lumikuormaa on syytä tarkkailla, sillä lumi ei itsestään putoa bitumikatolta. Tarvittaessa pudota enimmät lumet katolta muovista lumilapiota tai kolaa käyttämällä. Älä lapioi / kolaa ihan katon pintaa myöten, ettet vahingoita vesikatetta.

Ennaltaehkäise bitumikaton mekaaniset vauriot

  • Käytä bitumikatolla liikkuessasi lenkkitossuja tai muita pehmeäpohjaisia jalkineita
  • Tarvittaessa luo lumet muovisilla välineillä ja jätä katolle noin 10 sentin lumikerros
  • Korjaa pienet viat mahdollisimman pian

Bitumikaton korjaaminen

Monet pienemmät bitumikaton korjaukset voit tehdä itsekin. Esimerkiksi peltiosien kiinnitykset ja mahdolliset pintakermin pienten reikien kittaukset onnistuvat omatoimisesti. Muista huolehtia turvallisuudesta katolla työskennellessäsi!

Isommat korjaukset kannattaa teettää bitumikatealan ammattilaisilla. Mitä nopeammin ja paremmin poistat havaitsemasi riskitekijät, sitä varmemmin estät vakavien vaurioiden syntymisen – esimerkiksi katon vuotamisen seurauksena tapahtuvan alusrakenteiden kastumisen.

Jos et itse halua tai voi tarkastaa kattosi kuntoa, pyydä alan ammattilaista huolehtimaan kattosi säännöllisestä tarkastuksesta ja/tai vuosihuollosta.

Tutustu Kerabit Kattohuollon palveluihin >